Δοκίμιο για την Παλινόρθωση του Καπιταλισμού και τη Διεθνοποίηση
Ανδρέας Σκαμπαρδώνης
Σελίδες 400
Ευρώ: 18,00
Το βιβλίο αυτό, που διακρίνεται για το προσωπικό ύφος της γραφής, τη ζωντανή γλώσσα και τον μαχητικό τόνο, το διαρρέουν πέντε βασικές θέσεις.
Η πρώτη, ότι υπεύθυνος για την παλινόρθωση του καπιταλισμού είναι ο ρεβιζιονισμός, πράξη η οποία ξεκινά με τον θάνατο-δολοφονία του Στάλιν το 1953, θεσμοθετείται στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, όταν κυρίαρχη δύναμη αναδεικνύονται επισήμως οι εκφραστές της ανάδρομης πορείας του ιστορικού γίγνεσθαι, οι φορείς της κεφαλαιοκρατικής νομοτέλειας, κι ολοκληρώνεται το 1989-'91.
Η δεύτερη, ότι η διαχείριση της ιδιοκτησίας και της παραγωγής και η διεύθυνση του κράτους πρέπει να εναρμονίζονται με τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και να συγκεντρώνονται στα χέρια μιας και μοναδικής οντότητας, του προλεταριάτου. Κάθε δε λοξοδρόμηση από το πνεύμα αυτό, ακόμα και η ελάχιστη παρανόηση πως πεμπτουσία του σοσιαλισμού είναι η δικτατορία της εργατικής τάξης και ότι, συνεπώς, στο σύστημα τούτο η ταξική πάλη συνεχίζεται υπό τη μορφή του αμείλικτου πολέμου του νέου ενάντια στο παλιό, συνιστά αντιστροφή του ρεύματος της Ιστορίας.
Η τρίτη, ότι υπάρχουν δύο τύποι διεθνοποίησης και ολοκλήρωσης, ο καπιταλιστικός κι ο σοσιαλιστικός, αντίστοιχοι των δύο παγκόσμιων οικονομιών, όσο υφίστατο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Η δε αντεπανάσταση στις χώρες του τελευταίου συνοδεύθηκε νομοτελειακά από τη βαθμιαία ενσωμάτωσή τους στο σύστημα της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατικής οικονομίας.
Η τέταρτη, ότι μόνον υπό το φως του Μαρξισμού-Λενινισμού ερμηνεύεται επιστημονικά η παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Και, τέλος, η πέμπτη θέση, ότι τα αυθεντικά Κομμουνιστικά Κόμματα είναι τόσο αναγκαία σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν. Μόνον υπό την καθοδήγησή τους, το προλεταριάτο και οι λοιποί εργαζόμενοι θα ανασυνταχθούν και θα ανατρέψουν επαναστατικά τον καπιταλισμό.

<= Επιστροφή στο Παρασκήνιο