Δημοτικά Τραγούδια Κλειτορολευκασίας Αχαΐας
Θόδωρος Καρασούτας

Σελίδες 320
Eυρω: 19,00
Στις 300 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται και σχολιάζονται τρία είδη του δημοτικού τραγουδιού της Κλειτορολευκασίας Αχαΐας (Δήμος Λευκασίου): Τα παιδικά τραγούδια, τα τραγούδια της αγάπης και τα μοιρολόγια.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στα νανουρίσματα, τα ταχταρίσματα και τα παιχνιδοτράγουδα της περιοχής. Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει τα τραγούδια που λέγονται σε κάθε στιγμή της γαμήλιας εορτής, καθώς και τα άλλα τραγούδια της αγάπης (η αγάπη μέσα από τη φύση, η πονεμένη αγάπη, η ξενιτεμένη αγάπη, τα ιστορικά ερωτικά τραγούδια, τα ευτράπελα ερωτικά και διάφορα άλλα). Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στα μοιρολόγια της περιοχής που περιλαμβάνουν ειδικά τα μοιρολόγια του Χάρου, του κάτω κόσμου και άλλα που δείχνουν τη μεγάλη απώλεια, τη στάση στο θάνατο κλπ.
Πέρα από την καταγραφή και το σχολιασμό των τραγουδιών, οι εισαγωγές που προτάσσονται στα τρία κεφάλαια κατατοπίζουν τον αναγνώστη και τον βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα τα καταγραφόμενα τραγούδια.
Το βιβλίο επιδιώκει καί πετυχαίνει, όχι μόνο την αισθητική συγκίνηση του αναγνώστη, αλλά και ένα ακόμη σημαντικό στόχο: να μη χαθεί ένα γνήσιο δημιούργημα του λαϊκού μας πολιτισμού, τα τραγούδια.

<= Επιστροφή στο Παρασκήνιο