Καλάβρυτα, μια πόλη στην ιστορία και την λογοτεχνία
Επιμέλεια: Α. Παπαγεωργίου

Σελίδες 464
Ευρώ: 18,00


Η «άγρια φυσική μεγαλοπρέπεια του εδάφους», «ο Χελμός, οι έλατοι», «η Λαύρα, ο βαθύσκιος πλάτανος, το λάβαρο», «οι στεγνές μορφές των ανθρώπων του τόπου», «τα μικρά χωράφια με τη σκληρή γη», ο «γραφικός οδοντωτός»:
Εισαγωγή στα Καλάβρυτα, στον τόπο, το έδαφος αλλά και το υπέδαφος, και στους ανθρώπους που συγκροτούν πολιτική κοινότητα και αναπτύσσουν δεσμούς.
Στην πρώτη και εισαγωγική αυτή ενότητα ανθολογούνται πληροφοριακά και λογοτεχνικά κείμενα που μας παρέχουν πληθυσμιακά, ιστορικά και διοικητικά στοιχεία για την πόλη και την επαρχία των Καλαβρύτων ήδη από τον 1 9ο αι., όπως το πολύτομο και πολύτιμο Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων του Αθανασίου Δ. Τζώρτζη που εκδόθηκε πρόσφατα, αλλά, κυρίως, παλαιότερα βιβλία, των αρχών του 20ου αι., όπως ο Οδηγός της Ελλάδος του Ν. Ι. Ιγγλέση, η ιστορική μελέτη του Ι. Π. Χρυσανθόπουλου, η Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη και η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του «Πυρσού». Κοντά σ' αυτά, η λογοτεχνική πένα ακολουθεί άλλες διαδρομές και μας βοηθά να προσεγγίσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους στην «ψυχή» τους.
Επίσης, σημαντική θέση στην ενότητα έχει η «επίσκεψις» του ονόματος, το «έτυμον», η ετυμολογία, του μεσαιωνικού τοπωνυμίου Καλάβρυτα και η σημασία του. Μελετώνται επίσης τα αρχαία τοπωνύμια της περιοχής: Αζανία, Άλυσσος, Κύναιθα ή Κυναίθη... Αλλά και η γύρω περιοχή, το Κάστρο και η ιστορία του, το φαράγγι του Βουραϊκού και το τεχνολογικό κατόρθωμα του 19ου αι., η σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού, οι ορεινοί όγκοι του Χελμού και του Ερύμανθου, το «Μαυρονέρι» και το σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά.

<= Επιστροφή στο Παρασκήνιο