ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Λεόν Τρότσκι

Σελίδες 270
Ευρώ: 14,00
Το «Λογοτεχνία και Επανάσταση» του Τρότσκι γράφτηκε στα πρώτα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης (1923-1924) και συμπυκνώνει τη συνολική του ιστορική και φιλοσοφική κοσμοθεώρηση.
Με τη διεισδυτική ανάλυση και περιγραφή των διαφόρων λογοτεχνικών σχολών που υπήρχαν στα πρώτα αυτά επαναστατικά χρόνια, ο Τρότσκι αναπτύσσει και εμπλουτίζει τη μαρξιστική θεωρία του ιστορικού υλισμού.
Θέτοντας όλα τα μεθοδολογικά ζητήματα, παρουσιάζει σ’ αυτό του το έργο μια ολοκληρωμένη μαρξιστική ανάλυση των διαλεκτικών σχέσεων της λογοτεχνικής δημιουργίας με την προλεταριακή επανάσταση. Έτσι κάνει το έργο του ένα ανεκτίμητο όπλο για τους μελετητές και υπερασπιστές του επαναστατικού μαρξισμού.
Ενάντια στις σταλινικές θεωρίες για «προλεταριακή τέχνη» και «προλεταριακή κουλτούρα», ο Τρότσκι γράφει από την Εισαγωγή του ακόμα σ’ αυτό το έργο:
«Είναι βασικά σφαλερό να αντιπαραθέτουμε την αστική κουλτούρα και τέχνη με την προλεταριακή κουλτούρα και τέχνη. Προλεταριακή κουλτούρα και τέχνη δε θα υπάρξει πραγματικά ποτέ γιατί το προλεταριακό καθεστώς είναι πρόσκαιρο και μεταβατικό. Η ιστορική σημασία και το ηθικό μεγαλείο της προλεταριακής επανάστασης βρίσκονται στο γεγονός ότι αυτή εδώ βάζει τα θεμέλια μιας κουλτούρας που δε θάναι κουλτούρα ταξική μα η πρώτη αληθινά ανθρώπινη κουλτούρα».

<= Επιστροφή στο Παρασκήνιο