Δέκα χρόνια στον Αστερισμό της βίας
Ηλίας Στάβερης

Σελίδες 192
Ευρω: 13,00


Όταν ο Ηλίας Στάβερης άρχισε τη «δεκάχρονη περιπέτειά του στον αστερισμό της βίας» ήταν είκοσι τεσσάρων χρονών. Συνομήλικοί του ήταν και όσοι πορεύτηκαν δίπλα του στον κακοτράχαλο δρόμο που περιγράφει.
Το θάρρος, η ορμή, η λεβεντιά είναι τα παρεπόμενα της αυθεντικής, άδολης νιότης εκείνων που δεν βιάζονται να «ωριμάσουν» γερνώντας πρόωρα. Που δεν έχουν χάσει τη φρεσκάδα της ματιάς τους για τον κόσμο - έναν κόσμο που οραματίζονται διαφορετικό, καλύτερο.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή γενιά, τη λεβεντογενιά της Αντίστασης. Σ' αυτήν ανήκουν οι ψυχωμένοι ιδεολόγοι αγωνιστές, ο Ηλίας Στάβερης και αυτοί που συναπάντησε στο οδοιπορικό του.
Στο βαθύ συναίσθημα της αταλάντευτης συνέπειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βασίστηκε η επιλογή ανάμεσα στην άρνηση της δήλωσης και την υπογραφή της, πήγασε η χαλύβδινη θέληση που αψηφά το θάνατο.
Ο Ηλίας και οι τόσοι άλλοι σύντροφοί του ήθελαν να ζήσουν. Έφτασαν όμως στο κατώφλι του θανάτου, και πολλοί το διάβηκαν, γιατί ήθελαν να μείνουν πιστοί στον εαυτό τους –σ' αυτό που αντιπροσώπευε η ζωή γι' αυτούς, εκείνη η ζωή που τους έπρεπε, που τους ήταν άξια. Και αποδέχονταν να καταβάλουν το τίμημα αυτής της αξιοπρέπειας –το καθημερινό συναπάντημα με το θάνατο.

<= Επιστροφή στο Παρασκήνιο