Οι Ξεριζωμένοι - Μετανάστες που κτίζουν ξένες πατρίδες
Νίκος Βουρνάζος

Σελίδες 344
Ευρω: 15,00

Το πρώτο σκέλος του βιβλίου ασχολείται με τα πολεμικά γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου και το δεύτερο με τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού στη φυγή και στη μαζική μετανάστευση. Δεκάδες χιλιάδες δέχθηκαν οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1946-49, ακολούθησαν η Αυστραλία, ο Καναδάς στη δεκαετία του 1960 και οι Ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Σουηδία και άλλες στα χρόνια της δικτατορίας το 1967-74.

Ο γράφων, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, έζησε τόσο το πολεμικό δράμα όσο και τις δραστηριότητες των Ελλήνων μεταναστών που βρέθηκαν πρόσφυγες σε ξένες πατρίδες.

Η εμφυλιοπολεμική τραγωδία του 1941-1949 που έζησε η Ελλάδα, τάραξε ντόπιες και ξένες συνειδήσεις και άφησε ανεξίτηλες αναμνήσεις στην ιστορία του τόπου μας. Ηταν χείμαρρος τα ερωτήματα που δέχτηκα από άτομα κάθε γενιάς που ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι, τα γεγονότα. Από αυτούς, άλλοι τα είχαν ζήσει, άλλοι τα είχαν ακούσει και άλλοι τα είχαν διαβάσει. Τέτοιοι άνθρωποι κέντρισαν το ενδιαφέρον μου να γράψω αυτό το βιβλίο.

<= Επιστροφή στο Παρασκήνιο